lördag 22 augusti 2015

Logens nya kläder

Logen ser inte mycket ut för världen numera, och helt ärligt vet jag inte hur den ursprungligen har sett ut, men säkert har den någon gång varit brädfodrad. 

Det finns inte möjlighet att lägga all tid och uppmärksamhet på logen, men då och då gör vi snabba attacker och förbättrar läget något. Arbetet med att tömma logvinden pågår, och istället för att stapla panelbrädorna på nytt en våning ner, sätter vi upp dem direkt. 

Logen är klädd med plåt på båda långsidor. Efter en tidigare tjuvkik, vet vi att det finns vindpapp och isolering i åtminstone norrväggen. Här skruvar vi ner ett par av plåtarna och kikar in bakom pappen. Allt är torrt och fint. Vanliga spontade brädor passar bra som luftspalt. Vis av tidigare erfarenhet - samt påmind i realtid av familjens proffssnickare - är jag noga med att göra snyggt vid hörnet. 


Klädselbrädorna får droppnäsorna målade. Första brädan är svårast. Det ska, för att citera en nära familjemedlem som kan det här med bygge på sina fem fingrar, vara jävligt rakt. Till vår oförställda glädje är byggnaden faktiskt tillräckligt rät åt alla håll för att snickrandet ska fungera utan avancerad matematik. 


Med första brädan på plats, är det sedan bara att mata på. Vi får såga ur för takstolarna som sticker fram under takutsprånget, men för övrigt är det raksträcka. Nu gör vi så långt vi kan med det virke som finns tillgängligt, sedan blir det nyköpe till gaveln mot gården.

söndag 9 augusti 2015

Plantering

'Valdemar', som agerat marktäckare alldeles för länge, är uppstånden! 

Jag har tidigare - och flera gånger - nämnt min brist på förmåga att fatta beslut när det gäller klätterstöd för 'Valdemar'-na (de är ju två stycken), men nu finns det stöd i livet för dem båda. Det är som att vissa saker löser sig själva om man bara idisslar tillräckligt länge. 

Vi bestämmer vid frukosten att det är en planteringsdag idag. Det dräller en del buskar och perenner här som vill komma i jorden. Jag tar en liten sväng i trädgården och det är då jag kommer på det, hur jag snabbt och jättebilligt kan göra ett rosstöd. 

Med favoritmakens hjälp spänner jag halvtjock ståltråd mellan de båda 4"4. Jag fäster tråden med märlor. När vi behöver något att stå på för att nå att spänna tråd ytterligare något varv, slutar vi. 


Grenarna "flätar" vi in mellan trådarna. Jag tycker om att ståltråden nästan inte syns alls. Det blir luftigare på något sätt än om jag hade skruvat upp ribbor eller fäst armeringsnät mellan stolparna. Nu när rosorna inte längre täcker jorden, får jag plantera någon typ av marktäckande perenn. Jag vill att alla rabatter blir så självgående som möjligt. Favoritmaken är förtjust i blåklockor, så kanske kan det bli någon Campanula. 


Lite blomstring bjuds vi på. Kanske är det sommarens sista?


På norrsidan av planket mot gården, planterar vi en skuggtålig 'Venusta Pendula' som så småningom kommer att täcka större delen av planket och blomma med vita blommor. Någon typ av stöd ska erbjudas rosen, men det får jag återkomma till senare. 


Till sist planteras en 'Open arms' i det som ska bli en rosenrabatt bredvid uteplatsen. Här finns en massa arbete som väntar på att bli gjort, bl a ska en stor volym jord bytas ut. Det låter sig säkert göras även om det står en ros i ena hörnet, tänker jag.